Éltető Pizza (Jean)
Éltető Pizza (Jean)
Egy mód a születésnap megünneplésére (Jean születésnapja)
A tegnapi nap pont 28 napja volt Valentin nap. De a nap nem csak ettől különleges. Egyrészt Fehér Napot ünnepeltek Japánban. Másrészt tegnap volt Jean, a Nyugati Szél Lovagjainak Nagymester Helyettesének születésnapja!
E jeles alkalom miatt úgy véltük megosztjuk veletek Jean specialitásának, az Éltető Pizzának a receptjét.
〓Hozzávalók:〓
Tészta (3 8 centis vagy 2 10 centis elkészítéséhez):
- 420 gramm liszt
- 250 gramm meleg víz (30-40 fok)
- 6 gramm só
- 20 gramm méz
- 30 gramm olívaolaj
- 8 gramm élesztő
Sajtos gombamártás (szósz):
- 200 gramm gomba
- 6 gerezd fokhagyma
- 20 ml fehérbor
- 80 gramm parmezán sajt
- 30 ml olívaolaj, 20 ml szarvasgomba olaj
- 30 gramm friss bazsalikom
- só és bors (ízlés szerint)
Feltét:
- Mozzarella sajt (a bivalysajt a legjobb!)
- Pereszke szeletek, aprított zöldpaprika, rukkola, szarvasgomba olaj
Bónusz:
- Pirospaprika
〓Elkészítés:〓
Kezdéshez a tésztát kell összegyúrni.
A meleg vízhez add hozzá az élesztőt és a mézet és hagyd 10 percig állni. Utána öntsd bele az olívaolajat.
Keverd össze a lisztet és a sót, majd szép lassan öntsd hozzá a melegvizes élesztős keveréket. Ezt fakanállal keverd folyamatosan, utána kézzel gyúrd össze, amíg minden liszt fel nem szívódik.
Ezután fedd le és hagyd kelni 3 órán át szobahőmérsékleten, vagy egy éjszakán át a hűtőben.
Most pedig jöhet a szósz!
Szeleteld fel a gombákat, törd össze a fokhagymákat. Önts egy kis olíva olajat a serpenyőbe és hagyd melegedni kicsit. Utána add hozzá a gombát és a fokhagymát és folyamatos keverés mellett pirítsd meg. Vedd le a tűzhelyről és adj hozzá friss bazsalikomot, szarvasgomba olajat és parmezán sajtot.
Ezt a keveréket öntsd bele egy turmixgépbe és pürésítsd össze.
Ezzel a szósz kész is!
A feltéthez pirítsd meg a felszeletelt gombákat olívabogyóval, majd darabold fel a zöldpaprikát és reszeld le a sajtot.
Melegítsd elő a sütőt 260°C-ra és készülj elő a pizza összerakásához.
A megkelt tésztát vágd három részre (kb. 245 gramm) és nyújtsd ki! Rakd rá sütőpapírra és villával szurkálj rá pár lyukat.
Ezután kend be a gombás szósszal, majd szórj rá sajtot. Végül jöhetnek a gombaszeletek, egy kis szarvasgomba olaj és a rukkola.
Díszítéshez és fűszerezéshez tégy rá egy kevés zöldpaprikát és középre szórj egy kis pirospaprikát.
Ne aggódj, nem lesz csípős, csak ad egy kis extrát hozzá!
Ezután rakd be a sütőbe 4-5 percre.
〓Egy kis plusz〓
Ha reggelinek fogyasztod, lehet nem árt mellé egy eszpresszó sem!
A csésze 1/3-át töltsd teli friss eszpresszóval, majd a maradék 2/3-ot töltsd fel tejszínnel. Ha ügyes vagy, akkor akár tejszín formákat is létre tudsz hozni az italodban.
Garantáltan felfrissülsz majd ettől a pizzától! Jean specialitása valóban rendkívüli és mennyei!
“A Főhadiszállás ablakában
Jean állt ott és sóhajtott.
Kávé a kezében, naplementét látva
Jean az italba belekortyolt.
Érezte a szél susogását
Még akkor is, ha zárt volt a hely.
Bámult ki a nagy ablakon át,
Nézte, mily csodás a naplemente.”
Kalandorok Reggeli Szendvicse (Bennett)
Kalandorok Reggeli Szendvicse (Bennett)
Teyvat Finomságok – Ez neked való! (Bennett születésnapja)
Egy szerencsétlen hónap szerencsétlen gyermeke olyan szerencsés emberekkel találkozott, akik mind gondoskodnak róla.
Igen, ők a Kalandorok!
Persze mint mindenki, ők sem kezdik üres hassal a napot, így egy hagyományos kalandor reggelivel készültünk számotokra, a Kalandorok Reggeli Szendvicsével!
〓Hozzávalók:〓
A szendvicshez:
- 2 zsemle
- 2 tojás
- 2 szelet sonka
- szezámmag
Vegetáriánus verzió (sonka helyett):
- 1 fej saláta
- 2 szem paradicsom
- avokádó
- póréhagyma
Holland szósz (kb. 240 ml elkészítéséhez):
- 3 tojássárgája
- 200 ml vaj
- 40 ml almaecet
- 60 ml fehér ecet
- fél citrom leve
- 5 gramm fekete bors
- 1 babérlevél
- 2 medvehagyma
- 10 gramm kakukkfű
- 5 gramm só
Köret (teyvati karamellizált tojás):
- 2 szem burgonya
- 10 szelet bacon szalonna
- 1 fej mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej medvehagyma
〓Elkészítés:〓
Szeleteld fel a paradicsomot és a tépkedd össze a salátát körülbelül muffin méretűekre (ha kipróbálnád a vegetáriánus verziót). Pucold meg a krumplit, vágd kockákra és forró olajban süsd meg!
A Holland szósz az egész legnehezebb része.
Olvaszd fel a vajat alacsony lángon, amíg 3 rétegre nem válik: tejhab, ghi és fehérje. A szószhoz a ghi réteg fog kelleni.
Egy kis edénybe tedd bele az összevágott medvehagymákat, a babérlevelet, a feketeborsot, az almaecetet és a fehér ecetet, a citromlevet, és közepes lángon melegítsd, amíg a folyadék 1/3-a marad csak, majd szűrd le.
Ezután forralj fel egy kis edényben vizet!
Egy fém tálba keverd össze a tojássárgáját és a leszűrt ecetet, majd a forró víz felett folyamatosan kevergesd. A tojás keveréknek körülbelül 60 fok körül kell lennie, amikor hozzáadjuk a ghit, aminek körülbelül 65 fokosnak kell lennie. Lassan öntsd bele folyamatos kevergetés mellett!
Tartalom
Ha a szósz túl sűrű, egy kis meleg víz hozzáadásával lehet rajta higítani.
Az elkészült holland szószt 40 és 65 fok között kell tárolni és 2 órán belül fel kell használni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a szósz besűrűsödik, ha pedig túl magas, akkor pudding lesz belőle.
Ezután megfőzzük a tojást!
Egy fazék vízbe adj fehér ecetet, majd forrald fel. Amint felforrt, egy kanállal keverj bele egy örvényt és üss bele a szendvicshez kívánt mennyiségű tojást! Az örvény miatt a tojás egybeáll. 2-3 percig főzd a tojást, majd vedd ki a vízből és távolítsd el róla a felesleges fehérjét, hogy szép kerek legyen.
Süsd meg kicsit a zsemléket egy serpenyőben és utána a sonkákat is.
Miután kész, a serpenyőben süsd meg a bacon szeleteket, majd add hozzá a burgonyát is, hogy az is megpiruljon. Végül egy kis hagyma és fokhagyma hozzáadásával tedd még ízletesebbé!
És most pedig jöhet a tálalás!
A zsemle tetejére mehet a sült sonka, utána rá a tojás és végül a holland szósz egy kis szezámmaggal megszórva és kész is! A körettel tálalva mennyei fogás!
Ha esetleg inkább vegetáriánusra fognád, akkor a következőképpen készítsd el a szendvicset!
A zsemlére rakj saláta- és paradicsom szeletet, utána az avokádót legyező alakban szeleteld rá! Hintsd meg egy kis sóval az avokádót, majd mehet rá a tojás és a szósz, végül pedig egy kis szezámmag és póréhagyma. Garantált ínyencség!
Kíváncsi vagy hogyan készítsd el Bennett specialitását, a Megperzselt Tükörtojást? Nem nagy ördöngösség.
Egy serpenyőbe önts egy kis olajat, amíg nem füstöl, majd törd bele a tojást, hagyd kicsit sülni, amíg a szélei aranysárgák nem lesznek, és voila! Kész is Bennett specialitása!
“Egy kicsit arrébb,
Nem, told jobbrább!
Nekem jobbra, nehogy leejtsd!
Jaj, de átok vagy te már!
De te vagy a legnagyobb kincs
Mit kalandor fellelhet
Te vagy Bennett, hidd el
A mi szívünk kincse!”
Nem Bárkaja (Diona)
Teyvat finomságok – “Ments meg engem…” (Diona születésnapja)
Mindenki tudja, hogy Diona él-hal a boripar pusztulásáért, de azt már kevesebben, hogy egy rendkívül jó vadász. A mondstadti grillezett halat kicsit át is alakította, hogy legyen egy különleges étel, ami jellemzi ezt a tehetségét. Elnevezte “Nem Bárkajának”, hogy miért, arról nem szólt.
〓Hozzávalók (4 nyárs adaghoz):〓
- 240 gramm lazacfilé
- 4 db halfasírt
- pirospaprika
- metélőhagyma
- só, fekete bors ízlés szerint
- 20 gramm zöldhagyma olaj (a zöldhagymát és a gyökerét alacsony lángon süsd, amíg a hagyma világos sárga nem lesz, utána a levét leszűrheted)
- 4 macskás nyelű nyárs
Ha Diona stílusában szeretnéd elfogyasztani a halas finomságot, ajánljuk hozzá a különleges gyíkos tengeri sós tequilát!
〓Hozzávalók:〓
- 1 gyík (szárított gekkó)
- 2 uncia tequila
- egy kevés kék jégkocka
- 1 lime szelet
- tengeri só (a pohár szélére)
〓Elkészítés〓
Először a halfasírtokat kell megfőzni sós vízben a felvágott hagymával. Miközben főnek a fasírtok, addig készítsd elő a grillt. Tisztítsd meg drótkefével és egy kis olajjal kend be, hogy megakadályozd az étel odaragadását.
Ezek után készítsd elő a lazacot. Ha nem előkészített, akkor távolítsd el a pikkelyeket és a csontokat. Ez egy kicsit időigényes munka, így jobb az előkészített. Majd kisebb kockákra vágod. Ismered a Mahjongot? Na, annak a csempéinél picit nagyobb darabokra.
Ezután 2 lazac közé szúrj fel egy halfasírtot a nyársakra, majd kend meg zöldhagyma olajjal, és sóval, borssal hintsd meg ízlés szerint. Rakd a grillre majd 2 perc után fordítsd meg és újabb 2 percig süsd a másik oldalt is!
Ezután lángpisztollyal picit égesd még a lazac bőrét és kész is a sütés!
Utána az ízléses díszítéshez apróra vágott metélőhagymával és egy kis pirospaprikával meghintheted. Ízletes.
Most pedig jöjjön az ital!
Videó megtekintése IDE kattintva!
Vegyél elő egy koktél poharat és a szélét dörzsöld át lime-mal, majd mártsd tengeri sóba. Ezután rakj bele pár jégkockát, majd töltsd bele a tequilát. Ezt díszítsd egy lime szelettel és kész is!
Ha Diona módra szeretnéd elkészíteni, akkor kelleni fog egy gyík.
A szárított gekkót gyömbérszeletekkel és főzőborral sós vízben 15 percig kell párolni, így a szag elpárolog, majd olajjal kend meg és grillezd meg a ropogásért. És mehet is az italba!
Ízletes és egyszerű fogás!
“Tóparton egyedül játszik ujjaival
Szemeiben könnyek gyülekeznek
Valakire nagyon erősen gondolhat
Mert e macska nem ejt könnyeket.
-Pusztulnál bor és mámor!
Remegi a hangja
-Emiatt a családom
Idődnek a rabja.”
Könnyed Puha Palacsinta (Noelle)
Könnyed Puha Palacsinta (Noelle)