Éltető Pizza (Jean)

Éltető Pizza (Jean)


Egy mód a születésnap megünneplésére (Jean születésnapja)

A tegnapi nap pont 28 napja volt Valentin nap. De a nap nem csak ettől különleges. Egyrészt Fehér Napot ünnepeltek Japánban. Másrészt tegnap volt Jean, a Nyugati Szél Lovagjainak Nagymester Helyettesének születésnapja!

E jeles alkalom miatt úgy véltük megosztjuk veletek Jean specialitásának, az Éltető Pizzának a receptjét.

〓Hozzávalók:〓

Tészta (3 8 centis vagy 2 10 centis elkészítéséhez):

  • 420 gramm liszt
  • 250 gramm meleg víz (30-40 fok)
  • 6 gramm só
  • 20 gramm méz
  • 30 gramm olívaolaj
  • 8 gramm élesztő

Sajtos gombamártás (szósz):

  • 200 gramm gomba
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 ml fehérbor
  • 80 gramm parmezán sajt
  • 30 ml olívaolaj, 20 ml szarvasgomba olaj
  • 30 gramm friss bazsalikom
  • só és bors (ízlés szerint)

Feltét:

  • Mozzarella sajt (a bivalysajt a legjobb!)
  • Pereszke szeletek, aprított zöldpaprika, rukkola, szarvasgomba olaj

 

Bónusz:

  • Pirospaprika

 

〓Elkészítés:〓

Kezdéshez a tésztát kell összegyúrni.

A meleg vízhez add hozzá az élesztőt és a mézet és hagyd 10 percig állni. Utána öntsd bele az olívaolajat.

Keverd össze a lisztet és a sót, majd szép lassan öntsd hozzá a melegvizes élesztős keveréket. Ezt fakanállal keverd folyamatosan, utána kézzel gyúrd össze, amíg minden liszt fel nem szívódik.

Ezután fedd le és hagyd kelni 3 órán át szobahőmérsékleten, vagy egy éjszakán át a hűtőben.

 

Most pedig jöhet a szósz!

Szeleteld fel a gombákat, törd össze a fokhagymákat. Önts egy kis olíva olajat a serpenyőbe és hagyd melegedni kicsit. Utána add hozzá a gombát és a fokhagymát és folyamatos keverés mellett pirítsd meg. Vedd le a tűzhelyről és adj hozzá friss bazsalikomot, szarvasgomba olajat és parmezán sajtot.

Ezt a keveréket öntsd bele egy turmixgépbe és pürésítsd össze.

Ezzel a szósz kész is!

A feltéthez pirítsd meg a felszeletelt gombákat olívabogyóval, majd darabold fel a zöldpaprikát és reszeld le a sajtot.

Melegítsd elő a sütőt 260°C-ra és készülj elő a pizza összerakásához.

 

A megkelt tésztát vágd három részre (kb. 245 gramm) és nyújtsd ki! Rakd rá sütőpapírra és villával szurkálj rá pár lyukat.

Ezután kend be a gombás szósszal, majd szórj rá sajtot. Végül jöhetnek a gombaszeletek, egy kis szarvasgomba olaj és a rukkola.

Díszítéshez és fűszerezéshez tégy rá egy kevés zöldpaprikát és középre szórj egy kis pirospaprikát.

Ne aggódj, nem lesz csípős, csak ad egy kis extrát hozzá!

Ezután rakd be a sütőbe 4-5 percre.

〓Egy kis plusz〓

Ha reggelinek fogyasztod, lehet nem árt mellé egy eszpresszó sem!

A csésze 1/3-át töltsd teli friss eszpresszóval, majd a maradék 2/3-ot töltsd fel tejszínnel. Ha ügyes vagy, akkor akár tejszín formákat is létre tudsz hozni az italodban.

Garantáltan felfrissülsz majd ettől a pizzától! Jean specialitása valóban rendkívüli és mennyei!

“A Főhadiszállás ablakában

Jean állt ott és sóhajtott.

Kávé a kezében, naplementét látva

Jean az italba belekortyolt.

Érezte a szél susogását

Még akkor is, ha zárt volt a hely.

Bámult ki a nagy ablakon át,

Nézte, mily csodás a naplemente.”

Kalandorok Reggeli Szendvicse (Bennett)

Kalandorok Reggeli Szendvicse (Bennett)


Teyvat Finomságok – Ez neked való! (Bennett születésnapja)

Egy szerencsétlen hónap szerencsétlen gyermeke olyan szerencsés emberekkel találkozott, akik mind gondoskodnak róla.

Igen, ők a Kalandorok!

Persze mint mindenki, ők sem kezdik üres hassal a napot, így egy hagyományos kalandor reggelivel készültünk számotokra, a Kalandorok Reggeli Szendvicsével!

〓Hozzávalók:〓

A szendvicshez:

  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 2 szelet sonka
  • szezámmag

Vegetáriánus verzió (sonka helyett):

  • 1 fej saláta
  • 2 szem paradicsom
  • avokádó
  • póréhagyma

Holland szósz (kb. 240 ml elkészítéséhez):

  • 3 tojássárgája
  • 200 ml vaj
  • 40 ml almaecet
  • 60 ml fehér ecet
  • fél citrom leve
  • 5 gramm fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 2 medvehagyma
  • 10 gramm kakukkfű
  • 5 gramm só

 

Köret (teyvati karamellizált tojás):

  • 2 szem burgonya
  • 10 szelet bacon szalonna
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej medvehagyma

 

〓Elkészítés:〓

Szeleteld fel a paradicsomot és a tépkedd össze a salátát körülbelül muffin méretűekre (ha kipróbálnád a vegetáriánus verziót). Pucold meg a krumplit, vágd kockákra és forró olajban süsd meg!

A Holland szósz az egész legnehezebb része.

Olvaszd fel a vajat alacsony lángon, amíg 3 rétegre nem válik: tejhab, ghi és fehérje. A szószhoz a ghi réteg fog kelleni.

Egy kis edénybe tedd bele az összevágott medvehagymákat, a babérlevelet, a feketeborsot, az almaecetet és a fehér ecetet, a citromlevet, és közepes lángon melegítsd, amíg a folyadék 1/3-a marad csak, majd szűrd le.

Ezután forralj fel egy kis edényben vizet!

Egy fém tálba keverd össze a tojássárgáját és a leszűrt ecetet, majd a forró víz felett folyamatosan kevergesd. A tojás keveréknek körülbelül 60 fok körül kell lennie, amikor hozzáadjuk a ghit, aminek körülbelül 65 fokosnak kell lennie. Lassan öntsd bele folyamatos kevergetés mellett!

Tartalom

Ha a szósz túl sűrű, egy kis meleg víz hozzáadásával lehet rajta higítani.

Az elkészült holland szószt 40 és 65 fok között kell tárolni és 2 órán belül fel kell használni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a szósz besűrűsödik, ha pedig túl magas, akkor pudding lesz belőle.

Ezután megfőzzük a tojást!

Egy fazék vízbe adj fehér ecetet, majd forrald fel. Amint felforrt, egy kanállal keverj bele egy örvényt és üss bele a szendvicshez kívánt mennyiségű tojást! Az örvény miatt a tojás egybeáll. 2-3 percig főzd a tojást, majd vedd ki a vízből és távolítsd el róla a felesleges fehérjét, hogy szép kerek legyen.

Süsd meg kicsit a zsemléket egy serpenyőben és utána a sonkákat is.

Miután kész, a serpenyőben süsd meg a bacon szeleteket, majd add hozzá a burgonyát is, hogy az is megpiruljon. Végül egy kis hagyma és fokhagyma hozzáadásával tedd még ízletesebbé!

És most pedig jöhet a tálalás!

A zsemle tetejére mehet a sült sonka, utána rá a tojás és végül a holland szósz egy kis szezámmaggal megszórva és kész is! A körettel tálalva mennyei fogás!

Ha esetleg inkább vegetáriánusra fognád, akkor a következőképpen készítsd el a szendvicset!

A zsemlére rakj saláta- és paradicsom szeletet, utána az avokádót legyező alakban szeleteld rá! Hintsd meg egy kis sóval az avokádót, majd mehet rá a tojás és a szósz, végül pedig egy kis szezámmag és póréhagyma. Garantált ínyencség!

Kíváncsi vagy hogyan készítsd el Bennett specialitását, a Megperzselt Tükörtojást? Nem nagy ördöngösség.

Egy serpenyőbe önts egy kis olajat, amíg nem füstöl, majd törd bele a tojást, hagyd kicsit sülni, amíg a szélei aranysárgák nem lesznek, és voila!  Kész is Bennett specialitása!

“Egy kicsit arrébb,

Nem, told jobbrább!

Nekem jobbra, nehogy leejtsd!

Jaj, de átok vagy te már!

De te vagy a legnagyobb kincs

Mit kalandor fellelhet

Te vagy Bennett, hidd el

A mi szívünk kincse!”

Nem Bárkaja (Diona)

Nem Bárkaja (Diona)


Teyvat finomságok – “Ments meg engem…” (Diona születésnapja)

Mindenki tudja, hogy Diona él-hal a boripar pusztulásáért, de azt már kevesebben, hogy egy rendkívül jó vadász. A mondstadti grillezett halat kicsit át is alakította, hogy legyen egy különleges étel, ami jellemzi ezt a tehetségét. Elnevezte “Nem Bárkajának”, hogy miért, arról nem szólt.

〓Hozzávalók (4 nyárs adaghoz):〓

  • 240 gramm lazacfilé
  • 4 db halfasírt
  • pirospaprika
  • metélőhagyma
  • só, fekete bors ízlés szerint
  • 20 gramm zöldhagyma olaj (a zöldhagymát és a gyökerét alacsony lángon süsd, amíg a hagyma világos sárga nem lesz, utána a levét leszűrheted)
  • 4 macskás nyelű nyárs

Ha Diona stílusában szeretnéd elfogyasztani a halas finomságot, ajánljuk hozzá a különleges gyíkos tengeri sós tequilát!

〓Hozzávalók:〓

  • 1 gyík (szárított gekkó)
  • 2 uncia tequila
  • egy kevés kék jégkocka
  • 1 lime szelet
  • tengeri só (a pohár szélére)

 

〓Elkészítés〓

Először a halfasírtokat kell megfőzni sós vízben a felvágott hagymával. Miközben főnek a fasírtok, addig készítsd elő a grillt. Tisztítsd meg drótkefével és egy kis olajjal kend be, hogy megakadályozd az étel odaragadását.

Ezek után készítsd elő a lazacot. Ha nem előkészített, akkor távolítsd el a pikkelyeket és a csontokat. Ez egy kicsit időigényes munka, így jobb az előkészített. Majd kisebb kockákra vágod. Ismered a Mahjongot? Na, annak a csempéinél picit nagyobb darabokra.

Ezután 2 lazac közé szúrj fel egy halfasírtot a nyársakra, majd kend meg zöldhagyma olajjal, és sóval, borssal hintsd meg ízlés szerint. Rakd a grillre majd 2 perc után fordítsd meg és újabb 2 percig süsd a másik oldalt is!

Ezután lángpisztollyal picit égesd még a lazac bőrét és kész is a sütés!

Utána az ízléses díszítéshez apróra vágott metélőhagymával és egy kis pirospaprikával meghintheted. Ízletes.

 

Most pedig jöjjön az ital!

Videó megtekintése IDE kattintva!

Vegyél elő egy koktél poharat és a szélét dörzsöld át lime-mal, majd mártsd tengeri sóba. Ezután rakj bele pár jégkockát, majd töltsd bele a tequilát. Ezt díszítsd egy lime szelettel és kész is!

Ha Diona módra szeretnéd elkészíteni, akkor kelleni fog egy gyík.

A szárított gekkót gyömbérszeletekkel és főzőborral sós vízben 15 percig kell párolni, így a szag elpárolog, majd olajjal kend meg és grillezd meg a ropogásért. És mehet is az italba!

Ízletes és egyszerű fogás!

“Tóparton egyedül játszik ujjaival

Szemeiben könnyek gyülekeznek

Valakire nagyon erősen gondolhat

Mert e macska nem ejt könnyeket.

-Pusztulnál bor és mámor!

Remegi a hangja

-Emiatt a családom

Idődnek a rabja.”

Könnyed Puha Palacsinta (Noelle)

Könnyed Puha Palacsinta (Noelle)